Over de kwaal en de oorzaak. In DS Avond

screenshot_401

In Duitsland barstte enige tijd terug het zoveelste kleine bommetje. Hengameh Yagoobifarah, columniste van de Tageszeitung, had een artikel geschreven waarin ze de Duitse politie stap voor stap ontmenselijkte en uiteindelijk naar de vuilnisbelt wenste, waar agenten onder huns gelijken zouden zijn. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer (een christendemocraat), geconfronteerd met het toenemend geweld tegen de politie en andere openbare diensten, vond de column een reden om met een aanklacht te dreigen, waarna natuurlijk half links Duitsland op zijn achterste benen stond omdat de minister daarmee de aanval op de persvrijheid ingezet zou hebben.

De verdedigers van de auteur repten onder andere van ‘satire’, en klaagden dat je tegenwoordig met helemaal niks meer lachen mocht. Het kan zijn dat Yagoobifarah een en ander satirisch bedoeld heeft, maar gezien andere bijdragen die ik al van hem/haar las (Yagoobifarah is non-binair, mannelijk noch vrouwelijk), heb ik daarover zo mijn twijfels. De bijdrage die hij/zij leverde aan het mede door hem/haar samengestelde boek Eure Heimat ist unser Albtraum (Jullie Heimat is onze nachtmerrie) blonk vooral uit in verongelijktheid omdat mensen zijn/haar non-binariteit op zijn minst als eigenaardig bleken te ervaren. Reden voor de auteur om zelf met de grove borstel mensen op verschillende hoopjes te vegen, waarbij ‘de gemiddelde Duitser’ (de ‘Annika’s’ en de ‘Werners’) er niet goed afkwam, seksistisch was, racistisch natuurlijk ook en — maar dat stond er niet — waarschijnlijk ook rijp voor de vuilnisbelt. Hier werd eigenbelang tot algemeen belang verklaard, en als we de discussie over de misstanden die in onze westerse samenleving bestaan werkelijk willen voeren, hebben we niets aan een coalitie van roodharigen die pas tevreden is als andersharigen massaal aan de henna gaan.

Maar ook wanneer het niet over eigenbelang gaat, duikt in de noodzakelijke discussies die we nu in het verlengde van Me Too en Black Live Matters voeren achter alle argumenten en verwijten het spookbeeld van de absolute zuiverheid op. Uit naam van die zuiverheid haalde de BBC (tijdelijk) een aflevering van Fawlty Towers offline, bijvoorbeeld, of streept men het woord ‘neger’ weg uit verhalen van vroeger. Je zou het ironisch kunnen noemen, als ironie hier op zijn plaats was.

Want als het protest tegen racisme en discriminatie ons eindelijk iets duidelijk had kunnen maken dan is het dat verscheidenheid voortaan de basis van onze westerse democratische samenlevingen vormt: niet een (wit) (nationalistisch) (heteroseksueel) heimatconcept dat sommigen in- en anderen uitsluit, maar diversiteit. Dat is niet eens ideologisch bedoeld; het is een empirisch feit. Diversiteit, zo weten we ook, betekent echter per definitie: conflict, tegenstelling, verschillende, op meerdere punten met elkaar botsende vooronderstellingen. Non-binaire mensen bestonden vroeger niet (jawel, ze bestonden natuurlijk wel, maar er was geen ruimte voor), dus waar ze zich nu kenbaar maken, kijken de meesten vreemd op, wat hen niet meteen tot onmensen maakt.

Diversiteit betekent niet een nieuw dictaat van mensen die ondanks hun anti-racisme en afkeer voor elke vorm van discriminatie blijkbaar een ongezonde voorkeur voor zuiverheid hebben behouden. Zij bestrijden de kwaal met de oorzaak ervan, en geven er blijk van met wérkelijke diversiteit niet om te kunnen gaan. Ze spelen Big Brother door woorden uit onze taal weg te strepen die niet overeenkomen met wat de absolute zuiverheid dicteert. Wie wil weten hoe dat afloopt, leze nog eens Orwells klassieker 1984.

In de absoluut noodzakelijke discussies die we nu voeren, mag zuiverheid niet de leidraad zijn. Rechtvaardigheid, daar gaat het om. Dat is al moeilijk genoeg. Wij, wij allemaal, zijn namelijk een troebel zootje.

 

 

 

Een gedachte over “Over de kwaal en de oorzaak. In DS Avond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s